Rubriky
Novinky Ze života agentury

Kryptoměny jsou zpět a silnější než kdy dřív! Koupit nebo ne?

Už to tu bylo několikrát – padají kryptoměny, něco si přej! Jednou jejich hodnota roste, podruhé zase klesá. Nicméně jistou budoucnost už mají. Jejich hodnota v posledních měsících navíc neustále roste a proto si jich svět i média více všímají. Otázkou ovšem zůstává, co se stane dřív:

A. Kryptoměnová bublina zase na chvíli praskne, jako v roce 2018.
B. Dřív než praskne, dojde k adopci kryptoměn. Stanou se měnou.

Když se řekne KRYPTOMĚNY, v hlavě mám desítky asociací. Oběhl jsem si proto náš tým v advertia digital a zjišťoval, jaké asociace se každé/mu z nich na toto slovo vážou.

Asociace krásně ukazují, co v dnešní době společnost o kryptoměnách ví a o čem média píšou. Pojďme si je společně postupně projít a zamyslet se nad nimi. Hezky od začátku.

~

Tým říká:

BLOCKCHAIN, SVOBODA, DECENTRALIZACE

Kryptoměny jsou “peníze”, které mají pouze digitální podobu, jako např. fotka v telefonu. Jejich transakce se navíc zanáší na tzv. Blockchain [blokčejn] a díky asymetrickému šifrování digitálních podpisů jednotlivých digitálních převodů vytváří neuronovou síť těchto transakcí.

Ale dost formální teorie. Představte si blockchain jako decentralizovaný a naprosto transparentní systém plný malých článků (blocks), které evidují veškeré pohyby každého coinu (jednotky měny) nebo jeho části. Platba kryptoměnou je v dnešní době nejsvobodnějším druhem transakce, která nezahrnuje žádnou třetí stranu jako jsou banky (při platbě kartou či účtem) nebo stát (při použití hotovosti), null.

Důležité je říci, že se jedná i o dosud nejjednodušší způsob plateb bez ohledu na hranice jednotlivých států. S tím je ovšem spojená i určitá anonymita. Osobně si proto myslím, že je jen otázkou času, až široká veřejnost pochopí, že toto je vstupenka do budoucnosti.

~

Tým říká:

BITCOIN

Největší, nejznámější a hlavně první krypto coin. Je zajímavé, že do dnešního dne není známo, kdo tento coin vytvořil. Autorem je totiž “Satoshi Nakamoto”, o jehož existenci nejsou žádné záznamy. Jako u většiny kryptoměn je i její počet omezený. To je jeden z hlavních argumentů této kryptoměny = její cena půjde do budoucna jen nahoru.

Pojďme se podívat na cenu Bitcoinu, která odráží zájem o tuto kryptoměnu:

Kryptoměny měly první velký nájezd v roce 2018. Svět a zejména korporace na tuto novinku ovšem nebyli připraveni, příběh proto rychle a smutně skončil. Říká se, že korporacím trvá implementace novinek minimálně 2 roky – to by tak vycházelo, ne? Zároveň je svět mnohem propojenější než několik let nazpět a “skupinové investování” začíná být cítit.

~

Tým říká:

DOGECOIN A ALTCOINY

Nejviditelnější skupinové investování můžeme pozorovat u měny Dogecoin, kterou podporuje Elon Musk, Snoop Dogg nebo miliardář Mark Cuban a jejíž hodnota se za poslední rok dostala na 120 násobek. To je ovšem velká neznámá celého trhu, které fandím.

(dva coiny v jednom)

Důležité je ovšem zmínit, že kryptoměny, které v roce 2016 – 2018 patřily mezi ty silné, jsou stále v topu. Patří mezi ně například Ethereum, Cardano, Litecoin, Tron, IOTA, Ripple, Stellar a Bitcoin Cash. To jsou ty, které jsem sledoval a které od roku 2018 zaznamenaly růst o stovky až tisíce procent.

Zde jsou hodnoty coinu a jejich zhodnocení jen za rok 2021:

Bitcoin = 55,203.91 USD (+91.93 %)
Ethereum = 2,576.67 USD (+365.83 %)
Cardano = 1.58 USD (+764.64 %)
Litecoin = 335.32 USD (+166.37 %)
Tron = 0.14 USD (+450.18 %)
IOTA = 2.08 USD (+593.78 %)
Ripple = 1.61 USD (+619.83 %)
Stellar = 0.64 USD (+401.65 %)
Bitcoin Cash = 1,464.22 USD (+315.18 %)

Jedním z nejžhavějších coinů dnešní doby je opravdu Dogecoin, který šel z necelého centu (prosinec 2020) až na neskutečný půl dollar a i nadále roste. V souvislosti s tím se zmiňují i nové další měny, které oproti němu mají silnější fundament – Chainlink, Polkadot nebo UniSwap, který funguje jako měna v rámci gamingových platforem.

Dogecoin = 0.57 USD (+12,195.05 %)
Binance Coin = 627.40 USD (+1.565,52 %)
Chainlink = 46.97 USD (+313.90 %) … vznikl v květnu 2020
Polkadot = 41.56 USD (+459.97 %) … vznikl v srpnu 2020
UniSwap = 40.54 USD (+871.94 %) … vznikl v říjnu 2020

~

Tým říká:

ETHEREUM A NFT

Dalším velkým tématem je kryptoměna Ethereum, která nabízí jeden z nejpropracovanějších blockchainů a i díky tomu získala velkou výhodu = stala se hlavním mediátorem tzv. NFTs = Non-fungible tokens (unikátní a nezaměnitelné tokeny). Spíš než definicí začněme příklady využití NFT:

NFT je digitální dílo nebo digitální informace uložená na NFT (tedy na blockchain), vlastnictví NFT (a jeho obsahu) je díky tomu často silnějším důkazem než samotné “vlastnictví”.

~

Tým říká:

BUDOUCNOST

Pro spoustu lidí je vstup do kryptosvěta jako vstup do nové, neregulované finanční doby. Pro minimálně stejnou spoustu lidí neznalost svádí ke strachu a nové doby se “bojí” i přesto, že se není čeho bát. Právě naopak.

Hypotéza:
Dokud budeme dál tisknout peníze, cena Bitcoinu (a alternativ) bude stoupat.

Závěr:
Hypotéza se jeví správná dlouhodobě, nicméně fluktuace je zcela jiné téma.

Co je důležité zmínit je fakt, že v roce 2021 má do kryptoměn zainvestováno zhruba 1 % lidí. A co teprve firmy? Pokud se tedy bavíme o dlouhodobém růstu (15-20 let), je na co se těšit.

Kromě samotného růstu jejich hodnoty se totiž nejspíše kryptoměny stanou běžnou součástí našich každodenních životů.

~

Kde začít?
Osobně jsem věrný už od roku 2017 platformě Binance, která je největší krypto burzou na světě a můžu se na ni spolehnout.

black and white lenovo laptop

Kdy začít?
Těžko říct. U některých investic si vyčítám, že jsem nakoupil za draho. Mnohem častěji se nejen já ale ocitnu v situaci, kdy „jsem měl nakoupit už tenkrát“. Velké propady u Bitcoinu (a tedy i u celého trhu) v příštích měsících nečekám, takže je to být u informací první a správně na ně reagovat.

A to, že krypto je krátkodobě jako horská dráha, to je fakt.

„Atmosféra je, byla příjemná … a čekáme, jak se to vyvine.“

Let’s talk about it all in 2031. Cheeeers!
Honza Borýsek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *