Rubriky
Digitální strategie Novinky

Instagram představil IGTV. Co novinka umožňuje a jak ji využít v marketingu?

IGTV (CNET)

Instagram, spolu s dosažením 1 miliardy uživatelů, oznámil vytvoření nové video aplikace = Instagram TV (IGTV). Jedná se o poslední hřebíček do rakve pro Snapchat? A jak bude na novinku reagovat YouTube?

Pojďme ale o krok zpět … jak se na IGTV registrovat? Jak funguje a co od ní můžeme očekávat?

IGTV lze používat dvěma způsoby. První možností je přímo přes aplikaci Instagram. Druhou možností je stažení si samotné aplikace IGTV pro iOSnebo pro Android.

Založení kanálu IGTV přes aplikaci Instagram je jednoduché:

Jak nastavit IGTV?

Na IGTV můžete nahrávat videa, která jsou delší než minutu a zároveň nepřekročí délku jedné hodiny. Prozatím většina uživatelů může nahrávat videa o maximální délce deseti minut. Delší videa mohou nahrávat pouze uživatelé s vyšším počtem followerů. Cílem Instagramu je, aby hodinová videa mohli postupem času nahrávat všichni uživatelé.

Mrkněte, jak může vypadat vaše první IGTV video!

Naše první IGTV video (advertia digital)

Hlavní odlišností v porovnání s YouTube je vertikální full screen zobrazení. Důvodem k tomuto kroku je snaha Instagramu vytvořit co nejvíce uživatelsky přívětivé prostředí pro uživatele mobilních telefonů.

Na druhou stranu, pokud budete chtít sdílet stejné video na YouTube i na Instagramu, vzniká problém s formátem. Například Instagram od ATP World Tour nahrál na IGTV video, které bylo původně v horizontálním formátu a kvůli tomu jsou některé textace mimo výřez videa. Kluci z TheMAG, kterým jsme tvořili webové stránky, pak řeší situaci nahráním horizontálního videa vertikálně, kdy si musí fanoušci pootočit telefon o 90°. Do budoucna se ovšem dá čekat, že videa se začnou primárně tvořit jako vertikální.

IGTV (Social Chain)

Co čekat od IGTV na úrovni marketingu?

Prvním cílem IGTV je zaměření se na engagement (interakci), proto je IGTV zatím bez reklam, to také vede k nulovému prostoru pro placenou propagaci na této platformě. To ovšem nemusí tolik vadit. Protože 80 % uživatelů Instagramu sleduje i účty firem, hlavní potenciál tedy je v tuto chvíli v samotné tvorbě videí. Další možností může být spolupráce s influencery, kteří na IGTV mohou zhodnotit nebo doporučit Váš produkt.

To, že v tuto chvíli reklamy pro tento formát neexistují je ovšem jen otázka času … brzy se proto můžeme těšit na reklamní formáty podobné těm u Facebooku nebo YouTube, přímo v IGTV.

IGTV je určitě skvělým nápadem, který pomůže Instagramu na cestě za prvním místem v rámci všech sociálních sítí. Společně s další novinkou, možností Instagram videohovorů, je zcela jasné, že se Instagram snaží co nejrychleji dostat na úplnou špičku social media ledovce.

Uvidíme, jak se tato novinka uchytí a jak pomůže Instagramu v jeho nezastavitelném růstu. Každopádně máme radost a držíme palce!

Stay tuned, guys!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *